Πνευματικά δικαιώματα και διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα

Τα πνευματικά δικαιώματα αποτελούν κύριο προβληματισμό για τη Μονάδα Υλοποίησης Ανοικτών Ακαδημαϊκών Μαθημάτων του ιδρύματος και σαφέστερα οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να προστατευθεί η πνευματική ιδιοκτησία τόσο των δημιουργών των μαθημάτων που συμμετέχουν στο έργο όσο και των τρίτων. Ένας άξονας ο οποίος ακολουθείται είναι η πολιτική της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας σε σχέση με την πνευματική ιδιοκτησία, λόγω πολύχρονης εμπειρίας και νομοθετικής αυστηρότητας.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια τα Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα, συμπλέουν με την παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα και χρησιμοποιούν τις άδειες Creative Commons για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών των μαθημάτων που συμμετέχουν στο έργο.

Οι άδειες Creative Commons είναι έξι και η χρήση οιασδήποτε από αυτές έχει διαφορετικές συνέπειες για τους διδασκόντες. Σε κάθε περίπτωση το εκπαιδευτικό υλικό που παράγεται και διανέμεται μέσω της MY AOC παραχωρείται στους χρήστες με όποια αδειοδότηση επιλέξουν οι διδάσκοντες για το περιεχόμενο τους.

Οι άδειες Creative Commons χρησιμοποιούνται από μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών οργανισμών και ιδρυμάτων ανά τον κόσμο. Ο κύριος λόγος αυτής της επιλογής, είναι ότι με τις άδειες CC οι εκπαιδεύομενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό υλικό, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εμπλουτίσουν τα μαθήματα, τα πανεπιστήμια μπορούν να διανέμουν μαθήματα σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο για την ανάπτυξη υπηρεσιών που προσανατολίζονται γύρω από μία βελτιωμένη εμπειρία μάθησης.

Οι άδειες Creative Commons έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά εδώ.

Παραδείγματα Χρήσης Άδειών Creative Commons

MIT OCW

Το MIT OpenCourseWare έχει απελευθερώσει το εκπαιδευτικό υλικό του - Web εκδόσεις του συνόλου σχεδόν του περιεχομένου των μαθημάτων MIT - στο πλαίσιο της CC BY-NC-SA άδειας από το 2 004. Σήμερα, το MIT OCW έχει 2 000 μαθήματα που διατίθενται ελεύθερα και ανοιχτά για προσαρμογή, μετάφραση και αναδιανομή από οποιονδήποτε, οπουδήποτε. Κομμάτια του υλικού του MIT OCW έχουν μεταφραστεί σε τουλάχιστον 10 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ισπανικών, πορτογαλικών, κινέζικων, γαλλικών, γερμανικών, Βιετνάμ, και της Ουκρανίας.

OPEN YALE COURSES

Στη σελίδα του Open Yale Courses μπορεί κανείς να βρει μεγάλο αριθμό ανοικτών μαθημάτων με τις πληροφορίες τους, τα οποία δίνονται κυρίως με τη μορφή βίντεο και με τη συνοδεία κειμένων χωρίς να υπάρχει ανάγκη για κάποιου είδους εγγραφή. Τα κείμενα που παρέχονται συνήθως ως συνοδευτικοί άξονες των βιντεοδιαλέξεων. Δεν δίνονται πτυχία ή πιστοποιητικά παρακολούθησης μέσω του ιστότοπου αυτού. Το περιεχόμενο του Open Yale Courses αδειοδοτείται με Creative Commons άδειες και συγκεκριμένα με την CC BY-NC-SA.

TUFTS OCW

Στη σελίδα του Tufts μπορεί κανείς να βρει εκπαδευτικό υλικό, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για κάποιου είδους εγγραφή. Δεν δίνεται όμως πρόσβαση στο ακαδημαϊκό προσωπικό του πανεπιστημίου, δεν δίνονται πτυχία ή πιστοποιητικά παρακολούθησης. Το περιεχόμενο του TAFTS αδειοδοτείται με Creative Commons άδειες και συγκεκριμένα με την CC BY-NC-SA.

OPEN MICHIGAN

Στη σελίδα του Open Michigan μπορεί κανείς να βρει μεγάλο πλούτο μαθημάτων, προπαρασκευταστικού υλικού για τους διδάσκοντες καθώς και πληροφορίες για την κοινότητα του Πανεπιστημίου, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για κάποιου είδους εγγραφή. Δεν δίνονται πτυχία ή πιστοποιητικά παρακολούθησης μέσω του ιστότοπου αυτού. Το περιεχόμενο του Open Michigan αδειοδοτείται με Creative Commons άδειες και συγκεκριμένα με την CC BY 3.0.

Khan Academy

Η Khan Academy προσφέρει πάνω από 3.000  εκπαιδευτικά βίντεο που καλύπτουν τα πάντα, από τη βασική άλγεβρα στην προηγμένη χημεία, τη βιολογία, ακόμη και την τρέχουσα τραπεζική κρίση. 3,5 εκατομμύρια μαθητές χρησιμοποιούν το site κάθε μήνα, και όλα τα βίντεο που υπάρχουν σε αυτό σύμφωνα με την άδεια CC BY-NC-SA, με κάποια να έχουν ήδη μεταφραστεί στα ισπανικά, αραβικά, Mandarin, Χίντι, και πολλά άλλα. Η Khan Academy διερευνά επί του παρόντος ένα σύστημα με το οποίο θα επιβραβεύει τους μαθητευόμενους καθώς προχωρούν.